Kedvezményes árakért írjon nekünk!

infokatonaklima.hu

Vagy hívjon minket! 06-30/727-3689

Mekkora Teljesítményű Klímát Válasszak?

Az oldalon feltűntett m² értékek csupán támpontot adnak az egyes teljesítményszintek kiválasztásához.

A válaszátás szempontjából a legfontosabb kritériumok a szoba/lakás mérete légköbméterben, a várható hőterhelés és az elérni kívánt hőmérséklet.

Az alábi tényezőket érdemes figyelembevenni a választáskor:

 • Az alapterület amit fűteni vagy hűteni szeretnénk
 • A szoba / lakás belmagassága
 • Az épület benapozottsága
 • Az üvegfelületek mérete és tájolása
 • A lakók vagy dolgozók létszáma
 • Milyen hőmérsékletet szeretnénk elérni (van akinek 20 fok a kényelmes, másnak 22-23)
 • Árnyékolás 
 • Szigetelés 

 

A klíma kiválasztása során nem az egész lakás alapterületét kell figyelembe venni, hanem annak az ajtókkal határolt hűtendő/fűtendő területnek a nagyságát ahová a készülék beltéri egysége fel lesz szerelve. A klímával való hűtés vagy fűtés szempontjából nincs jelentősége azoknak a tereknek, amelyeket ajtóval választunk el attól a helyiségtől ahová a készülék telepítve van, ugyanis ezeket a helyiségeket a készülék nem tudja fűteni vagy hűteni. Tehát a 80 négyzetméteres összterületű lakásból, ha csak a 20 négyzetméteres nappalit klimatizáljuk, amit ajtó választ el a lakás többi részétől, akkor erre a méretre kell a klímát is kiválasztani.

A leggyakrabban alkalmazott méretek a 2,5 kW-os, a 3,5 kW-os és ritkábban az 5 kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezés. A klíma teljesítménye nem azonos az elektromos áram fogyasztásával. Egy korszerű, inverteres klíma a 3,5 kW hűtési teljesítmény leadásához kevesebb mint 1000W elektromos energiát használ fel és széles tartományban tudja változtatni a teljesítményét a változó körülményekhez igazodva, így éppen csak annyi energiát fogyaszt amennyi a szükséges hőmérséklet eléréséhez kell ezzel az áramfogyasztása is minimalizálódik.

Általánosságban néhány tanács a méretezéshez:

 • A 2,5 kW teljesítményű berendezések a kis szobák, nappalik, hálószobák hűtésére vagy fűtésére alkalmas, nagyjából 20-25 négyzetméterig, ha nincsen a szoba sugárzó hőnek kitéve folyamatosan, nem nyugati fekvésű, esetleg sarokszoba, aminek a falai is folyamatosan melegednek.
 • A 3,5 kW-os klíma már 30-40 négyzetméteres teret is megbízhatóan lehűt vagy felfűt, az amerikai konyhás, nappali + konyha kombinációk esetében is ideális választás, mivel a konyhában keletkező plusz hőterhelést is képes kompenzálni a felmelegedéssel együtt. A leggyakrabban ezt a méretet szoktuk ajánlani, mivel nincsen kiugró árkülönbség a 2,5 kW-os klímához képest és méretben, áramfogyasztásban pontosan ugyanakkora a két berendezés, illetve az inverteres szabályzásnak köszönhetően ez is akkora teljesítményt vesz majd fel, mint amire az adott pillanatban szükség van a hűtéshez. Ám a végső kapacitási tartaléka mégis jóval több, mint a kisebb társának.
 • Az 5 kW-os teljesítményű klíma már egy teljesen más kategóriát jelent: sokkal méretesebb a beltéri egysége, jellemzően 100 cm feletti a hosszúsága és jóval nagyobb hőcserélővel rendelkezik a beltéren és kültéren egyaránt, illetve akár 100-150 ezer forinttal is drágább, mint az egy kategóriával kisebb klíma. Érdemes tehát körültekintőnek lenni a vásárláskor. Az ilyen méretű klímának akkor van jelentősége, ha egy kisebb berendezés már nem érné utol magát még folyamatos üzemben sem, mivel nem elegendő a hideglég-szállítási képessége, amivel lehűtené a teret. Jellemzően ezt a klímát 40-60 négyzetméter alapterületű egy légterű helyiség hűtésére vagy fűtésre szoktuk ajánlani, ahol már szükséges ez a teljesítmény. Az ennél nagyobb vagy osztott tereket célszerűbb inkább kettő vagy több kisebb teljesítményű klímával hűteni, hogy ne alakuljon ki jelentős hőkülönbség a lakás egyik vagy másik sarka között és egyenletesebb legyen a hűtés, nem pedig pontszerű.

  Az 5 kW-os klíma kültéri egysége is már egy méretesebb darab, gyakran nem is lehet szimplán az ablakon kitenni a kis klímáknál megszokott módon, hanem létra, esetleg állványozás használatával kerül kiépítésre. Az 5 kW-os hűtőteljesítményű klímaberendezéseknél általában az elektromos előkészítés is több figyelmet kíván, külön körre elhelyezve a klímát és 2,5 mm-es rézvezetékkel kábelezve a kismegszakítóig. A kültéri egységet 550 cm-es konzolra szoktuk elhelyezni, ami megfelelő távolságot biztosít a fal és a klíma között, így segítve a megfelelő légáramlást és a kültéri egység optimális hőcseréjét a szabad levegővel.

A méretezésben pár kérdést megbeszélve akár telefonon keresztül is tudunk segíteni. Amennyiben bármilyen kérdése felmerülne, keressen minket bizalommal